среда, 26 сентября 2012 г.

У Чехії відбувся престижний світовий конкурс на найкраще крижане та солом’яне вино Ice Wine du Monde 2012

У Чехії відбувся престижний світовий конкурс на найкраще крижане та солом'яне вино Ice Wine du Monde 2012

Ледніцько-Валтіцький комплекс, розкішні ландшафти та палацові інтер'єри якого здобули визнання ЮНЕСКО, на початку вересня приймав 2-й сезон авторитетного світового конкурсу Ice Wine du Monde 2012.

На розсуд дегустаторів та гостей заходу було виставлено дев’яносто вісім зразків крижаних та солом'яних вин з дев’яти країн, у тому числі нетрадиційні й рідкісні марки. Вина оцінювали чотири робочі групи професійних дегустаторів на чолі з делегатом Всесвітньої організації виноробів Жан-Клодом Руфе. Галузеві фахівці та науковці мали нагоду послухати лекції колег та здійснити ознайомчу поїздку до регіону. Публіка насолоджувалася програмою open-air фестивалю, місцевою кухнею та дегустаціями вин.

За інформацією президента конкурсу Якуба Шебести, у першості взяли участь винороби не лише з європейських країн (Чехія, Німеччина, Австрія, Швейцарія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Молдова), але й з батьківщини айсвина – Канади.

Великі золоті медалі отримали:

Виноградарство «Мікросвін Мікулов» –  за «Рислінг», крижане вино врожаю 2001 і 2002 років

Підприємець Мілан Сукал – за «Гевюрцтрамінер», солом'яне вино врожаю 2009 року

АТ «Сонберк»  – за «Гевюрцтрамінер», солом'яне вино врожаю  2008 року

Підприємець Луї Мадєржіч  – за «Шардоне», солом'яне вино, врожаю 2009 року.

Організатором заходу виступило Національне туристичне управління CzechTourism, а професійним гарантом –  Державна сільськогосподарська і продовольча інспекція ЧР. Генеральний директор CzechTourism Ростислав Вондрушка відзначив важливість престижної події для репрезентації туристичного потенціалу регіону Південна Моравія, що приймав конкурс.

Довідка:

Крижані вина

Крижане вино виробляється з замороженого винограду, зібраного за температури -7 ° C або нижче. Під час  його збирання і переробки слід запобігати таненню заморожених грон.  У процесі чавлення вода залишається в пресі у вигляді кристаликів льоду. З пресу витікає концентрований сік, дуже щільний та солодкий. Цей вид вина вирізняється характерним ароматом, низьким вмістом алкоголю (8-9%) і високим залишком цукру. Для виготовлення крижаних вин використовуються пізні сорти винограду: Шардоне, Совіньон, Рислінг або  Грюнер Вельтлінер. Айс-вина мають гармонійний солодкий смак .

Солом’яні вина

Солом’яне вино отримало свою назву через незвичайну технологію виготовлення. Після збирання врожаю на межі жовтня та листопаду грона перекладають соломою і зберігають за стабільної температури доти, поки концентрація цукру не досягне бажаного рівня. Процес бродіння вимагає вищих, ніж зазвичай, температур і  використання спеціальних дріжджів. Бродіння, як правило, припиняють у момент утворення приблизно 10% алкоголю. Солом'яні вина містять високу частку природного залишкового цукру, водночас  менше спирту, мають насичений смак і за ароматом нагадують цукати, родзинки або мед. Для виробництва солом’яного вина підходять сорти винограду з природно високою кислотністю: це передусім Рислінг, Грюнер Вельтлінер, Гевюрцтрамінер, Піно Грі, Лембергер, Каберне Совіньон та Нойбург.

Більше про цікаві події в Чехії читайте на сайті ukraine.czechtourism.com

Джерело: ulvovi.com

Здесь можно оставить свои комментарии.

Комментариев нет: