За останні роки експерти вивчили безліч харчових добавок і дійшли висновку, що деякі з них пов'язані з різними захворюваннями.
Інформація про найшкідливіші харчові добавки в повсякденних продуктах харчування допоможе вам вибрати "здорову" їжу, повідомляє sunny118.eto-ya.com.
Ось список деяких найсумнівніших із медичного погляду шкідливих харчових добавок у повсякденних продуктах харчування:
нітрит натрію;
бутилгідроксианізол (BHA, Butylated hydroxyanisole) і BHT, Butylated hydroxytoluene;
пропілгалат (Propyl Gallate);
глутамат натрію;
трансжири;
аспартам;
ацесульфам калію;
харчові барвники (синій, червоний, зелений, жовтий);
олестра;
бромат калію;
білий цукор;
натрію хлорид (сі ль).
Однією з найпоширеніших добавок у продуктах харчування є консервант, який може бути в різних формах. Нітрит натрію – один із них, його додають у продукти не тільки для того, щоб зберегти їжу, а й щоб додати кольору й аромату м'ясним виробам, а саме: бекону, шинці, сосискам, м'ясним закускам і копченій рибі.
Бутилгідроксианізол (BHA) і бутилгідрокситолуол (BHT) – це також консерванти, що їх додають до, зокрема, хлібних злаків, жувальної гумки, чипсів і рослинних олій, аби запобігти окисленню.
Пропілгалат також є антиокислювачем, його � �одають у м'ясо, курячі кубики й жувальну гумку. Всі ці консерванти пов'язують із виникненням раку.
Глютамат натрію може викликати мігрень й інші несприятливі наслідки.
Трансжири вилучено з більшості продуктів харчування, а дослідження, що пов'язують їх із хворобами серця, інсультом і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.
Аспартам – це штучний підсолоджувач, який міститься в продуктах під маркою NutraSweet і Equal, а також у дієтичних виробах (низькокалорійних десертах, желе, питних сумішах) і безалкогольних напоях. Ацесуль фам калію належить до новіших штучних підсолоджувачів, його додають у безалкогольні напої та деякі хлібобулочні вироби.
Багато харчових фарбників уже заборонено, однак деякі з них дотепер можна знайти в продуктах зі специфічним кольором.
Олестра – поширений у чипсах продукт, який перешкоджав поглинанню жиру травною системою. Харчові барвники були пов'язані з раком, а олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.
agronews.ru
Джерело: gazeta.lviv.ua
Комментариев нет:
Отправить комментарий