Перший Всеукраїнський ярмарок органічної продукції відбувся у Львові цими вихідними. Експозиція органічних товарів, дегустація продуктів споживачами, а також відкриття першого у Львові ресторану органічної кухні — ось неповний перелік подій свята. Участь у ярмарку взяли близько 20 підприємств Львівщини та інших областей України.
З кожним роком в Україні все більшою популярності серед населення набирають органічні продукти. Однак основна проблема у їх повільному поширенні серед споживачів – замала кількість інформації про такі продукти, — каже голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.
За його словами, Україна має значний потенціал для виробництва органічної сільськогосподарської продукції, її експорту та споживання на внутрішньому ринку. У цьому, каже голова правління, є вже певні здобутки, однак ще є і над чим працювати. В Україні площа сертифікованих сільськогосподарських угідь, де практикуються органічні методи господарювання, вже складає чверть мільйона гектарів. Україна входить до двадцятки світових країн-лідерів органічного руху. Станом на сьогоднішній день органічний рух набуває поширення майж е в усіх регіонах України, а сертифіковані органічні господарства – від кількох гектарів, як і в більшості країн, до кількох десятків тисяч ріллі, що досить нехарактерно для аграрного сектору планети. Євген Милованов повідомив, що 2002 року в Україні було зареєстровано 31 господарство, що отримало статус «органічного» та займали при цьому загальну площу 164 449 га сільськогосподарських земель. Вже у 2008 році таких підприємств в Україні було 118 на загальній площі 269 984 га землі. Однак, за словами, Милованова, більшість виробників працюють на � �кспорт, оскільки про таку продукцію український споживач тільки починає дізнаватися. В основному українські виробники вирощують бобові, зернові та олійні продукти, валова частка з яких – йде на експорт. Також вже є і «органічні» соки, гриби, сухофрукти. «Але явища повністю не відбулося в нашій державі», – сказав він. «Також ми починаємо наповнювати внутрішній ринок. Те, що ми виробляємо для європейського споживача, маємо право споживати і самим. Йде мова про повидло, сиропи, що теж буде представлено у суботу на ярмарку у Львові», &nd ash; каже Милованов. Він також зазначив, що усі ці продукти, які представлено у Львові, вже були апробовані у Словаччині, Угорщині, Австрії. Знайшли вони свого споживача і у Варшаві (Польщі) та Тбілісі (Грузії). Особливістю органічних продуктів є … їх ціна. За словами Милованова, середня вартість таких продуктів у Європі є на 15 % дорожчою за звичні продукти харчування. Однак, каже він, планку щодо цін однозначно провести не можна, адже потрібно брати окремо взятий продукт. За його словами: деякі ціни на органічні продукти є більшими на 0%, де які – більш, ніж у два рази. «Все залежить від продукту, від сезонності», – сказав він.
…
Джерело: kava.lviv.ua
Комментариев нет:
Отправить комментарий