Коньяк – напій елітарний. Пити його поспіхом і кружками може практично кожен, і лише справжнім поціновувачам він відкриє свої таємниці.
Про батьківщину коньякуФранція – ось де колись народився коньяк, золотий напій, «лікер ангелів», — так його назвав колись Віктор Гюго і так його називають французи й досі. Саме у Франції вирощують особливі сорти винограду, які піддаються спеціальній обробці та перетворюються, нарешті, у цей фантастичний напій. Найкращий коньяк виробляють у районах Гранд Шампань (Grande Champagne) і Петіт Шампань (Petite Champagne). Впізнати його можна за надписом Fine Champagne на етикетці. Іншим районам, які виробляють коньяк, не дозволяється вик� �ристовувати це позначення. Та й загалом, французи впевнені, що справжній коньяк може бути отриманий тільки в умовах м’якого атлантичного клімату, ось чому вони презирливо та зверхньо спостерігають за коньячний виробництвом в інших країнах Європи. Що приховує твоє і’мя, коньяк?При виборі французького коньяку необхідно вивчити етикетку. Якщо Ви бажаєте спробувати коньяк з витримкою 2,5-4,5 років, шукайте абревіатуру V.S. (Very Special), а також *** чи Trois Etoiles («Три зірки»). V.S.O.P. (Very Special Old Pale) свідчить про те, що цей коньяк витриманий пр� �тягом 4,5-6,5 років. Коньяки під маркою Napolйon чи X.O. (Extra Old) мають витримку більше 6,5 років. Більшість виробників французького коньяку позначають абревіатурою X.O. напої витримкою близько 20 років.
Cafй, Cognac, Cigare…Коньяк не полюбляє галасу, метушні та сторонніх людей. Тільки за відсутності вищезгаданих подразників ви зможете розслабитися та відверто і щиро поспілкуватися як з коньяком, так і з друзями чи коханими. Зазвичай, коньяк «залишають» на вечір, наприклад на вечерю. До речі, цей напій – одинак, ним не можна запивати їжу, а сам коньяк не закусують (тому що лимон – дольками якого деколи закушують коньяк – це цитрус, який вбиває аромат та смак багатьох напоїв. Все частіше коньяк п’ють вдень, щоправда, розбавлени� � тоніком чи зі шматочками льоду (ще коньяк додають у каву, чай, вишневий сік, мартіні та змішують з іншими напоями), та рідко хто у цих випадках замислюється над тим, як слід пити коньяк. Відомо правило «трьох С», запроваджене колись французами: Cafй, Cognac, Cigare. Саме у такій послідовності прийнято насолоджуватися цими трьома задоволеннями – кавою, коньяком і сигарою. Келихи для коньякуСтопки, горнятка, склянки, фужери та фляги під коньяк не пасують. Доведеться придбати кілька спеціальних кулястих келихів для коньяку. Келих для ко ньяку називається “сніфтер” (від англ. sniff — нюхати). Широкий знизу, він звужується догори. Завдяки своїй формі, ці келихи не дозволяють ароматам коньяку швидко випаровуватися, і навпаки, змушують їх «мандрувати» всередині келиху, концентруватися та дивувати своїм багатством поціновувачів з гострим нюхом. Келихи мають бути виготовлені з прозорого скла чи кришталю та мати гладеньку повехню. Але це – тільки одна з можливостей. Друга – наслідувати традиції самих французів, які здавна використовують для коньяку келих у фо� �мі тюльпана ємкістю 13 мл і заповнюють його приблизно на 12,5 мл. Такі келихи не затримують аромати всередині, але поступово «відпускають» їх, дозволяючи крок за кроком пізнавати напій протягом нетривалого часу. Власне процесНаповніть келих, який стоїть на столі, приблизно на чверть. Потім, протягом декількох хвилин погрійте «лікер ангелів» у долоні, підтримуючи «черевату» основу келиху. Над каміном, вогнем чи будь-яким іншим способом коньяк підігрівати не можна, тому що все багатство смаку та аромату зникне моментально. Протя� �ом цього часу можна перевірити, чи добре видно відбиток великого пальця на протилежному боці крізь келих та напій. Якщо відбиток видно добре – це перший знак хорошої якості коньяку. Після цього приділіть увагу кольору. Світлий, солом’яний, легкий колір говорить про те, що коньяк є досить молодим; а от темний, важкий, насичений колір — це коріл коньяку, якмй був витриматий достатньо довго.
Розібравшись з цим, келих легесенько обертаємо за годинниковою стрілкою, звертаючи увагу на те, як довго тримається слід від коньяку на стінках келиху. Протягом 5 хвилин буде помітно слід від коньяку витримки 5-8 років, а от 15 хвилин говорить нам про як мінімум 20-річну витримку напою. Тепер можна розпочинати знайомство з ароматом. Вловити його можна з першої секунди, коли пляшка тільки-но відкрита, коли тільки декілька крапель впали на дно келиху, але все одно необхідно прислухатися до аромату. Піднесіть келих до обличчя, вдихніть і одра� �у відсуньте від себе келих. Закрийте очі та подумки намагайтеся вловити усі відтінки букету. Потім знову вдихніть, пропустіть усі аромати крізь себе. Трошки поверніть келих, щоб відчути найлегші відтінки букету виразніше… грейпфрут, фіалки, слива, кедр, сосна, інжир, айва, черешня, дуб, персик, мигдаль, хліб, апельсин, ваніль, іриси, троянди…настільки красномовним є букет коньяку. Здається, що усі запахи знаходяться всього у декількох краплинках. Тепер настав час пригубити напій. Пити коньяк краще потрошки та без поспіху. Необхідн� � утримувати декілька крапель у роті, щоб напій встиг розкритися та заполонити Вас багатою гамою смакових відтінків. Ну а тепер саме час розкурити одну з Ваших улюблених сигар.
…
Джерело: kava.lviv.ua
Комментариев нет:
Отправить комментарий